onsdag 28 oktober 2009

På jakt efter den perfekta!

Jag är på jakt efter den perfekta morotskakan.



Jag vill att den ska vara sådär mjuk, saftig, söt, syrlig och kryddig i en perfekt kombination. Men det är minsann inte det lättaste att åstadkomma har jag märkt.
Igår testbakade jag ett nytt recept ur recepthäftet Nybakat från Svenska Smör.



Morotskaka i rutor


Ingredienser
½ liter (ca 3 st) rårivna morötter
4 ägg
3 dl råsocker (jag glömde för ett ögonblick vad jag pysslade med och tog vanligt socker, trots att råsockerpaketet stod framme)
100 g smält smör eller 1 dl rapsolja (jag tog rapsolja)
4 dl (240 g vetemjöl)
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk stött eller mald kardemumma (jag stötte kardemummakärnor i morteln)

Frosting
50 g smör
200 g cream cheese
2 dl (125 g) florsocker
rivet skal av en apelsin, väl tvättad (jag som föredrar apelsinfria bakverk tog några droppar citronjuice istället)

Garnering
½ dl (45 g) citrusströssel (vet jag inte ens vad det är, jag körde a naturel = inget pynt)

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj och bröa långpannan eller lägg i ett bakplåtspapper.
3. Skala och riv morötterna fint.
4. Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
5. Rör ner morötter och smält smör eller rapsolja.
6. Blanda mjöl med vaniljsocker, bakpulver och kardemumma.
7. Rör ner smeten. Häll den i långpannan.
8. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
9. Rumstemperera smöret. Rör ihop smöret med övriga ingredienser till en frosting och bred över kakan. Strö över strössel.
10. Skär i 20 bitar.


När man stöter kardemumman själv i morteln så träder smaken fram mycket mer än när man använder färdigmald på påse. Det insåg jag när jag smakade på det färdiga resultatet och det smakade kanelbulle!
Sååå...jakten fortsätter. :-)

4 kommentarer:

Fröken Fräken sa...

De ser då himlarns smaskiga ut! Men kardemumma i morotskaka? Det känns lite oväntat även om jag förmodligen inte vet vad jag pratar om med tanke på vilken bakningsnovis jag är.. När jag gör sådana där kakor som är lite sockerkakslikande, så brukar jag bara blanda bakpulvret med mjölet, sedan ingen mer separat blandning och röra hit och dit.. tycker att kakan blir fluffigare om man vispar ihop allt tillsammans på en gång.

Men så trevligt att pysselöarna har återuppstått! Det är inget vidare för kreativiteten att ha det välstädat.. då ser allt ju så färdigt ut att man inte får någon inpuls till pyssel.
Jag hyser hemult många planer för mina tre lediga dagar. Det är ungefär som om jag tror att det är tre veckor som jag ska vara ledig.

Klart att man inte kan slänga gamla inredningstidningar!!!

Jo sa...

Jag VILL så gärna gilla morotskaka, men kan inte äta det sedan vi åt det på hemkunskapen i nian och jag blev matförgiftad och spydde i ett dygn. Men det SER ju väldigt gott ut! :)
Idag pratade jag med en kollega om cupcakes och jag tänkte på dig och alla piffiga kaksaker du har och rekommenderade din blogg som inspiration! :)

På tal om scraping, så finns det just nu ganska bra scrap-kit på LIDL av alla ställen. Mycket billigare än Panduro etc. Inte så flådigt men bra startkit. Kanske kan vara nåt?
Nu ska jag vika vidare på min Ripplepläd. Den är så smått beroendeframkallande! :D

Helena Dovier sa...

Jag hittade hit via Fröken Fräken, och nu vet jag vad jag ska göra till helgen - det blir morotskaka :-). Tack för tipset!

Miss Cherry sa...

Jag ÄLSKAR morotskaka! Jag tycker bäst om receptet ur "Annas mat", tror det ska vara lite kanel i där, kardemumma verkar lite halvknasigt ;)