måndag 30 november 2009

Jakten på den bortglömda Cedron.Imorgon börjar verkligheten igen för då ska jag arbeta första dagen på mitt nya jobb. Och jag är fylld av en blandning av förväntan, oro, nervositet, nyfikenhet och förvirring.

Men eftersom det verkligen gäller att ta tillvara på sin sista lediga dag så har jag försökt klämma in allt det där som jag vill göra innan jag börjar jobba. Och en av sakerna på listan var att inhandla cedro till ett pepparkaksbak.

När jag var på ICA igår hittade jag nämligen ingen cedro i hyllan för bakingredienser. Jag stod en stund och fingrade på citronaromen och undrade om det kunde vara samma sak? Men när jag ringde min kloka mamma från butiken sa hon att cedro det hittar man bara på Apoteket. "Jaaa, just det", tänkte jag och fick snällt vänta med mitt pepparkaksbak.

Så, sagt och gjort, idag gick jag till Apoteket och frågade efter cedro.

Vilket tvärnit! Kvinnan i kassan stirrade på mig med en blick som tycktes säga "Vad är det du säger?!!! Besvärliga stockholmare, vad är det här för idiotiskt påhitt?".

Hon hade aaaaaldrig hört taaaalas om cedro och skickade mig motvilligt till en av sina kollegor som såg minst lika besvärad ut när jag ställde min fråga. Men hon gick i alla fall till sin dator och jag gissar att hon googlade på ordet för hon svamlade något obegripligt om citrus. Sen sa hon "det kanske heter något annat på latin" och så plockade hon fram sin uråldriga, slitna"apoteksbok" och slog en stund i den. Och rätt som det var, där fanns det:

"Cedrodroppar = citronolja"

Det var alltså som jag misstänkte, att cedro = citronolja = citronarom.
Så jag gick tillbaks till ICA och köpte citronarom. Nu återstår bara att testa och se om pepparkakorna kommer smaka likadant. Jag återkommer med en rapport.

Under tiden som jag gjorde denna upptäckt var min mamma också ute på cedrojakt, men i staden där hon bor. Och där blev hon av Apotekspersonalen skickad till ICA Maxi, för cedro det hade de inte haft på Apoteket på flera år.

På ICA hade de i sin tur aldrig hört talas om cedro, men däremot hörde en gammal man diskussionen och utbrast förtvivlat "Ja, det är förskräckligt, jag har letat efter cedro i flera år men de har lagt ner cedrofabriken!".

Sorgligt tycker jag, om det stämmer att den stackars cedrofabriken är nedlagd. Men hoppas, hoppas, att citronaromen är samma sak. Nu ska jag testa!

Uppdatering: här kan man läsa mer om cedro citronolja. Och jag lärde mig något nytt! :-)

5 kommentarer:

Loppan Lorum sa...

Ja man lär sig nåt nytt varje dag! :)

Jo sa...

Bra att veta! :) Jag tänkte på dig igår och skulle faktiskt behöva få din nya adress... Kan du inte maila mig den? :)

Pysselprinsessan sa...

Aha! Det är så det ligger till! :)

Tack för dina tips! Jag skall absolut besöka granit och balders hage om jag hinner! Resesällskapet (sambon) är inte lika imponerad över mina planer dock! :) Han är inte helsugen på att stressa mellan affärer direkt efter lång kursdag! Men det är jag! :D Iaf nu innan! :) Så här i efterhand önskar jag att vi tagit ledigt en extradag för att strosa! Men men, vi har så långt jullov så det hade säkert inte gått i alla fall...

Ljusstaken och övrigt pynt var ju hur fint som helst! Ger massa inspiration! :)

Kramar

Loppan Lorum sa...

Blir lite nyfiken på vad det är för recept du bakar pepparkakor efter? I dem jag sett står det ingenting om vare sig Cedro eller citronskal, men det låter gott... :)

Redaktionen sa...

Cedro är äkta citron, men den citron vi normalt köper i butik är inte det. Cedro har mindre fruktkött och mer olja än den vanliga citronen, men essensen är godare.