torsdag 23 december 2010

Pralinen gör praliner

I år har jag äntligen gjort skäl för mitt namn! I år har jag nämligen gjort en väldig massa praliner, nästan som på löpande band.

Några blev helt okej, andra blev riktigt kalasgoda men ett par stycken blev rent ut sagt äckliga. Det gäller verkligen att testa sig fram bland olika recept för att hitta sin favorit. En del recept håller inte riktigt måttet och resultatet kan bli himla trist.

Ischoklad är inte alls min grej men däremot älskar jag mjölkchoklad. Därför testade jag i år att göra min egen variant av en kolafylld mjölkchokladpralin. Och den blev riktigt smarrig!Pysselpralinens kolapraliner

Ingredienser
- Ischokladformar (kolasåsen räcker till minst 35 små ischokladformar)
-
Mjölkchoklad (mängd beror på hur många formar man använder och storleken på formarna)
-
2 dl grädde
-
1 dl socker
-
0,5 dl sirap
-
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Värm mjölkchokladen i vattenbad så att den smälter. Pensla insidan av formarna med den smälta chokladen. Ställ i frysen en stund så att chokladen stelnar. Pensla sedan formarna med ett lager choklad till. Ställ åter in formarna i frysen och låt stelna.

Gör nu kolasåsen:
Blanda grädde, socker och sirap i en stor kastrull. Rör om då och då. Låt blandningen koka tills smeten är så tjock att det bildas gångar i den när man rör. Eller prova att göra "kulprovet". Såsen ska då inte vara för hård, den ska
inte gå att forma till en kula för då blir det ju som att tugga på knäck. Tänk istället att det ska vara kolasås/kräm i formarna och utgå ifrån för att få en lagom konsistens.
Smaka till slut av med vaniljsocker.
Fyll formarna:
Fyll chokladformarna nästan ändå upp till kanten med kolasås. Jag använde en sked för att portionera ut kolasåsen i varje form. Ställ därefter in formarna i frysen igen så att de kallnar.
När såsen stelnat häller man över ett lager choklad så att det täcker hela pralinen.

Tips! Den som gillar nötter kan innan kolasåsen hälles på stoppa i en hasselnöt, eller strö över lite hackade hasselnötter i varje form. Det blir toppengott!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmm va gott de ser ut! Jag önskar er en riktigt härlig julhelg. Kram!

Malin på pastill.nu sa...

Det både lät och såg gott ut! Får se om jag hinner göra det, kanske inte till jul, men till nyår :-)

God jul!