tisdag 20 januari 2009

Istället för att rulla tummarnaTitta vad jag har gjort ikväll!

Nu har jag längtat alldeles för länge efter att ny-lära mig virka så efter jobbet tog jag en promenad till Odenplan för att handla garn och virknål. Det tog mig sedan en lång stund att fundera ut "hur i hela friden det var nu igen som man virkar". Men tillslut gick det. Lite i alla fall. Fast ärligt talat vet jag inte ens om jag virkat något eller om det bara är en slumpmässig ihopknytning av turkos tråd?
Jag funderade lite när jag satt här och pillade. Undrar om det är som att lära sig cykla? Har man en gång lärt sig det så sitter det för alltid. Synd att jag aldrig lärde mig läsa mönster i slöjden...

11 kommentarer:

Jo sa...

Åh, heja! :D
Visst är det som att cykla. Och egentligen är de olika maskorna bara utökningar av smyg/fastmaskan :) Antingen virar man garnet ett varv eller fler osv. Så virka är ju egentligen enkelt, bara du kan EN maska! :D Tjoa till om det är något du undrar över eller om du vill ha ngt skojigt mönster! :)

Och, jo det är jag som har ett rött kök! :) Men det är enfärgat. Inga mönster så långt ögat når ;)

Cel'Dara sa...

Sv:
Du har så rätt så! Rosa är inte riktigt min grej faktiskt.
Men hur hundan har du kunnat lista ut det? Här går man ju och tror att man är lite hemlig och anonym på nåt vis.. men icke!
Eller så är du helt enkelt listig utav bara tusan! ;-)

Malin sa...

oooooo, vad kul med virkning!!!!
Jag funderade länge igår om jag skulle orka springa på lunchen för att köpa nål och garn men lät bli. Det blir idag i stället.

Fick nämligen se en söt liten pläd på en blogg som jag bara måååste virka, så nu är det till att köpa virkning for dummies eller nåt.
Jag lärde mig heller aldrig att virka efter mönster så vi får väl se när den här pläden är klar.=)

Världens finaste bakskål är köpt hos Perlanliving men jag tror faktiskt inte att den finns kvar. Har inte sett den hos någon annna nätbutik på länge och då kikar jag in hos vääldigt många. märket vrkar inte heller vara nåt särskilt tyvärr. Hör med Perlan.org hon har säkert koll på läget!!
Den är fantastisk att baka i och man vill nästan inte stoppa undan den=)

Tineling sa...

Hej! Å tack för din kommentar! Vad kul att du hittat till min lilla blogg! jag ska genast sätta igång och klicka runt och läsa i din blogg med!

Vad kul att du testat virka! jag ville så gärna testa att virka "mormorsrutor" tror jag det kallas och fixa en liten filt till min blivande systerdotter. men jag har inte kommit mig för, det skulle vara så frustrerande om misslyckades :) Jag har verkligen inte virkat mycket...men jag fick till en fin duk på syslöjden kommer jag ihåg. Har du några planer för din virkning??

Kram Tina

Susanne sa...

Ha! Bravo! Ser bra ut det där! Heja!

www.undersolen.se

Fröken Fräken sa...

Jamen, du har väl t.o.m fått till stolpar där?! Jag har virkat mycket förr, det tycker jag är lättare och roligare än stickning. Men tyvärr har jag glömt bort hur man läser virkbeskrivningar....

Hm, det där vad man är för inredningsmänniska är knepiga grejer! Ibland faller jag för vita miljöer med en massa färgglada detaljer i 60-70talsstil, ibland vill jag ha massor av teak och 50-talsstuk och ibland gillar jag nordiskt blont med mycket vitt a la tidigt 2000-tal. Men nu har jag insett att väldigt mycket gillar jag att titta på, men allt kan jag inte riktigt leva med. Och så beror det kanske på hur stort man bor. Hade man 12 rum till övers så kunde man ju satsa på alla stilar samtidigt i de olika rummen. Vilken dag som helst alltså!

Jag beslöt, en smula dumdristigt, att försöka få veta mer om de som då kikar in på min blogg, särskilt de som jag annars aldrig brukar höra ifrån. Och hoppsan vad det dök upp folk. Nästan så att man blev lite skraj. Men det är mycket kärlek i bloggvärlden!!

I natt snöade det förresten ännu mer. Sedan blev det plusgrader idag,vilet resulterade i något slags ispiggssnöande som gav en härlig peeling i ansiktet när man strävade hemåt. Men jag hoppas plusgraderna fortsätter! Tina fördömdade snö, tina!!!

Malin sa...

Jag kan bara uppdatera lite efter att ha svurit mig gul och blå. Jag var inte så bra på virkning.
Funderar på om jag nånsin har varit det?
Förmodligen inte men nånstans måste jag ju på allvar trott att jag kunde lära mig..på EN dag.
Herre, det här kommer ta tid....
Måste inkalla förstärkning, jag fattar inte hälften av vad jag gör.
Men luftmaskor är jag en rackare på, det är ju alltid nåt!!!

Jo sa...

Självklart kan vi ta en "kurs" i februari, det vore ju jättekul att ses. Tjoa till bara! :D
Garnstudio har en bra virkskola: http://www.garnstudio.com/lang/se/skole/hekle_start.php Testa den och se om du inte hänger med! :)

Jo sa...

Självklart kan jag "förbarma mig"! Det vore jättekul att ses! Vi kanske skulle ta en stadsloppisrunda?
Om du tar med dig sol, så tar jag med mig virknål ;)

Monkan sa...

Virkat, helt klart! Odenplan och garn, kan väl bara vara Ljungqvist? (Det finns ju verkligen inte många garnaffärer kvar!). Och ja, det är som att cykla! Jag har just tagit tag i virknålen efter uppehåll sådär en 10 år. Det kändes konstigt, med garn i tjocklek som en sytråd… Och jag kunde cykla, förlåt virka. Jag fortsatte med några varv på ett gammalt projekt och det är väl inte riktigt exakt som förr än, jag kunde inte släppa styret ;-) Översatt till: jag virkade betydligt lösare nu. Så om jag ska börja på nåt nytt så blir det nog aningen tjockare garn.

Och att följa ett mönster är inte svårt, det är lättare än att göra en rak bit… Tyckte jag när jag var 13 i alla fall :-) Misslyckades totalt med att göra ”virkprovet”, en rak bit, för jag missade extra maska när jag vände så det blev mer trekantigt… Men sen på sommarlovet fick jag tag på en tidning med mönster på dukar och började virka, lätt som en plätt att virka runt runt. Jag tittade på den härom veckan i mitt gamla rum hemma hos mamma o pappa, turkos :-) för jag var inne i en helblå period. Sen ville jag ha tvärt om och då blev det rosa, en gardin (som numera har bleknat till typ färglös). Så fortsätt, du kommer snart in i det. Jag har massor med mönster, allt från dukar, spetsar, pynt, grytlappar, hattar... Har du nån idé om vad du vill göra så kanske jag har nåt som passar. Jag kan ha virkskola :-)

Det där med inte-kunna-bestämma-stil känner jag igen :-) Man kanske skulle behöva ha en 3-4 hem som man inredde på olika sätt ;-)

Zinkkrukor från "butiken-som-alltid-har-rea" var superfina och verkar verkligen användbara.

Matilda sa...

Oh, jag var också på Ljungqvist garn efter jobbet i tisdags, för jag antar att det var där du handlade.
Det ser fint ut, ditt lilla virktest. Det finns oanade möjligheter att freestyle-virka om man bara lärt sig lite grunder, så fortsätt!